Lotus effekt
Hva er Lotus effekten?

Lotus effekten refererer til den svært høye vann-avstøtende egenskapen (superhydrofobi) som blir utskilt av bladene på lotusblomsten (Nelumbo). Dette fører til at planten til enhver tid er svært ren. Skittpartikler blir plukket opp av vanndråper som følge av en kompleks mikro og nano-strukturert konstruksjon på overflaten, som minimerer motstand for vanndråpen. Vanndråpen tar dermed med seg skitt og partikler på vei mot bakken ved hjelp av tyngdekraften.

Fordeler

I illustrasjonen ovenfor ser du hvordan vann tar med seg smuss og partikler som ligger på en nano-behandlet overflate, nøyaktig som lotus blomsten.

Ved å behandle slike overflater vil den ikke lenger kunne bli våt, men isteden frastøter vann og væsker."We live in a society exquisitely dependent on science and technology,
in which hardly anyone knows anything about science and technology."
Vannavstøtende (hydrofobisk)

Nivået for hvor vannavstøtende en flate er, avgjøres av kontaktvinkelen som dannes. Kontaktvinkelen måles fra vinkelen θc og ligger mellom 30° - 60° på ubehandlede (normale overflater som metall, tre og stein) flater.

Hydrofobisk overflater ligger noe høyere og blir definert i sjiktet mellom 90° - 149°.

Super hydrobisk effekt refererer til overflater som har en kontaktvinkel  som overstiger 150° , og slippvinkel er mindre enn 10°.
Dette er referert til som "Lotus effekten" selv om flere andre planter og dyr har den samme egenskapen.
Teknologi
Miljø
Bestill